Skip to main content
Article Detail

Siitepöly siitepölykalenterissa

Miten voit toimia ennaltaehkäisevästi ja milloin aloittaa lääkitys? Monet ihmiset ympäri maailmaa kärsivät allergisesta nuhasta, joka ilmenee, kun hengität jotain, jolle olet allerginen. Yleisimmät allergian syyt ovat siitepöly, turkiseläimet ja pöly. Allergisk rinit orsakar ett flertal symtom, ofta från näsan. Nysningar, täppt och rinnande näsa är tre vanliga besvär, vilket kan ge svårigheter att andas. Förutom näsirritation och bihåleproblem kan du få besvär som kliande, röda eller rinnande ögon, väsande andning, tryck över bröstet och andfåddhet.

Kausiluonteiset allergiat 

Allergiat voivat olla näkyvämpiä eri vuodenaikoina. Erityisesti siitepölyallergia voi tehdä lämpimistä kuukausista joillekin ihmisille hankalia, koska ongelmat voi aiheuttaa useiden eri kasvien ja heinien siitepöly. Monet ihmiset kärsivät allergiasta useimmiten keväällä ja kesällä – siitepölyallergiaa kutsutaan siksi kausiallergiaksi.

Koska niin monet ihmiset kärsivät siitepölyallergiasta – 10–25 prosenttia länsimaisen yhteiskunnan väestöstä – on hyvä yrittää vähentää oireita aina kun mahdollista.

Mitä on siitepöly? 

Pienet siitepölynjyvät, joiden koko on noin 0,006 mikrometriä, vapautuvat kukkivista kasveista kevät- ja kesäkuukausien aikana. Eri kasvit vapauttavat siitepölyä eri vuodenaikoina, joten voi olla vaikea määrittää tarkkaan ilman allergiatestiä, mille olet allerginen.

Siitepölyhiukkasten DNA on vahvan proteiinikuoren sisällä, joka suojaa sisällä olevaa geneettistä ainesta. Tämä kuori voi laukaista allergisen reaktion joillakin ihmisillä, koska keho luulee sitä haitalliseksi bakteeriksi tai virukseksi. Sitten keho vapauttaa histamiiniksi kutsuttua ainetta verenkiertoon torjumaan vierasta ainetta, mikä aiheuttaa tulehdusta nenässä sekä ärsytystä hengitysteissä ja silmissä.

Nämä oireet kehittyvät yleensä muutamassa minuutissa allergiaa aiheuttavan aineen (allergeenin) hengittämisestä, mutta joskus oireet voivat kehittyä vähitellen muutaman tunnin kuluessa.

Vaikka nämä oireet ovat seurausta siitä, että keho yrittää suojella itseään, siitepölyallergia voi pilata ajan, jonka pitäisi olla vuoden ihaninta aikaa, ja tehdä siitä hyvin vaikeaa. Monet siitepölyallergiasta kärsivät ihmiset tuntevat, että heillä on pieniä flunssaoireita koko kesän ajan.

Siitepölyennuste

Kausiallergioista kärsivien on suositeltavaa tutustua siitepölykalenteriin. Siitepölykalenteri näyttää, milloin ensisijaiset allergiaa aiheuttavat kasvit kukkivat (ja vapauttavat siten siitepölyä). On tärkeää muistaa, että monet tekijät vaikuttavat, kuten se, millä alueella asut (mitä enemmän peltoa, sitä enemmän siitepölyä). Siitepölykauden vaikeus vaihtelee vuodesta toiseen sään mukaan.

Siitepölykausi voi myös vaihdella eri maissa, ja maan sisällä se voi vaihdella vuosittain. Muista tarkistaa paikallinen sääennuste jopa viisi päivää eteenpäin. Yleissääntönä siitepölykausi näyttää Pohjoismaissa kuitenkin suunnilleen tältä:

Puiden siitepöly – maaliskuun lopusta toukokuun puoliväliin
Heinän siitepöly – toukokuun puolivälistä heinäkuuhun
Pujon siitepöly – kesäkuun lopusta syyskuuhun
 

Miten hoitaa kausiallergioita

Vaikka kausiallergiat aiheuttavat haittaa, on olemassa tapoja hoitaa oireita. Tehokkain tapa on välttää kokonaan altistumista siitepölylle. Se on kuitenkin hyvin vaikeaa, varsinkin kesäkuukausina, kun vietetään paljon aikaa ulkona.

>Jos sinulla on lieviä/helppoja oireita, oireiden hoito riittää.


>Jos sinulla on vakavampia oireita, on olemassa itsehoitolääkkeitä, kuten antihistamiineja (jotka voivat estää allergisen reaktion). Näiden käytön voit aloittaa ennen siitepölykauden alkamista. Kysy apteekista.

Voit myös lievittää oireitasi luonnollisesti monin tavoin. Oireita on lisäksi mahdollista ennaltaehkäistä asianmukaisella hoidolla.

Vinkkejä ennaltaehkäisyyn

>Puhdista nenä joka päivä PHYSIOMER Normal Jet -nenähuuhteella pienentääksesi riskiä nenävaivoille. PHYSIOMER Normal Jet auttaa puhdistamaan ja huuhtelemaan tukkoisen nenän pölystä, siitepölystä ja allergeeneista, ja se sisältää 100 % luonnollista merivettä.


> Käytä suojaavia aurinkolaseja estääksesi siitepölyä pääsemästä silmiisi ulkona. Tämän pitäisi vähentää riskiä punaisille, valuville ja kutiseville silmille, joita kausiallergiat aiheuttavat.


> Käytä PHYSIOMER Hyperton -nenäsuihketta helpottamaan nenän tukkoisuutta luonnollisesti allergisessa nuhassa / allergiaoireissa. 


> Käy säännöllisesti suihkussa ja vaihda vaatteet ulkoilun jälkeen, jotta saat siitepölyn pois keholta.


> Yritä pysyä sisätiloissa, kun siitepölypitoisuus on korkea.

Product Listing

Liittyvät tuotteet

1

PHYSIOMER Normal Jet

1

PHYSIOMER Strong Jet

1

PHYSIOMER Menthol